lördag 9 oktober 2010

Krönika VIII - Kolla in ålänningar på Myspace

Rocka fettDå har turen kommit till musik i sociala medier. Det beror lite på hur man tolkar sociala medier, men om man ser till en musiktjänst som nådde väldigt många användare, så får det nog bli Napster, en musikdelar sida som startade 1999. Den har senare gett upphov till efterföljare som Kazaa och the piratebay med flera. Men den har också tvingat musikbranschen att hitta på nya affärsmodeller för att sälja musik, som Itunes (Apples betaltjänst) och Spotify. I och för sig är det inte musikindustrin som kommit på dessa två, men de har insett att de måste gå med i dem.

Myspace är den tjänst som man förknippar mest med musik och sociala medier. Den är främst populär bland musiker och artister av olika slag, som vill visa upp sina alster. Den startades 2002. Det fanns över 100 miljoner använder 2006, men nu är det ca 66 miljoner användare. Det finns ett antal stjärnor som har fått sina genombrott via här. De kanske mest kän- da är Lily Allen och OneRe- public. Ålänningar som man kan hitta, är Stäni Steinbock och Tony Wickström.

Min personliga favorit är Last.fm, där kopplar man upp sig mot sin I-tunes och ens vänner kan se vad man spelar musik just då. När jag gick med i Last.fm i mars i fjol, så fanns det också en sak som utmärkte last.fm och det är att de som besöker din sida lämnar ett avtryck som visas i ens flagg räknare. Eftersom vi har en egen ålands flagga och många är ”flagg samlare” så är den åländska högintressant. Jag testade att sätta in meningen ”Greetings from Åland” på fem personers last.fm sidor efter ett dygn hade människor från 48 olika länder i världen besökt min profil. Några av dem har jag blivit vänner med. En av mina vänner en italienska som jag chatta med. Hon berättade att hon var från Genoa. Då svarade jag att jag var på fotbolls VM 1990 och såg Sverige-Skottland i Genoa. Då utbrister hon, att hon också var på den matchen. Hm världen är ganska liten...

Vill man få nya vänner runt om i världen så rekommenderar jag Last.fm

Det som har slagit starkt på sistone är Spotify, som grundades 2006 av två svenska entrepenörer Daniel Ek och Martin Lorentzon. Till början var spotify enbart för att lyssna via datorn och man kunde bara ansöka om medlemskap eller bli inbjuden. Det är flera tjänster som är uppbyggda på det sättet och det är främst två orsaker till det. Dels skapar man en Hype för tjänsten och sedan kan man kontrollera att tillväxten av användare är hanterbar. Det var problem för ålänningar att få tillgång till Spotify, eftersom vi är i en gråzon med avtal gällande ax-adressen och andra avtal. Nu finns det ett sätt att komma runt det via ålcom, men lite tråkigt är det att vi har sådana här problem.



Det som har hänt på sista tiden är att Spotify är integrerat mot facebook och man kan bland annat se varandras spellistor.

Några andra sociala musik platser är Blip.fm som fungerar ganska liknande som spotify.
Sedan är det nog på sin plats att prata lite mera om I-tunes. De är idag med 120 miljoner användare en stor aktör. Hittills har Itunes inte riktigt varit ett socialt media, man har kunnat göra samlings skivor, som andra har kunnat se. I slutet på augusti lanserade man sin Ping tjänst, där man kan ha vänner och även följa artisterna på Ping. Under några timmar kunde man koppla upp sig mot facebook och få vänner därifrån, men tyvärr stängdes den tjänsten ner, så det blir en utmaning att hitta sina Itunes vänner. Tror att det det kan bli Ping’s stora problem för att lyckas.

De senaste som är på gång är att Google kastar sig in i leken med Google Musik. Det blir säkert uppskattat av alla som använder Android i sina mobiler och ytterligare en käpp i hjulet för Nokia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar